Schenkingen op papier voor 5 jaar

UTRECHT, 30 AUG 2021

Schenkingen op papier, in één keer klaar voor de komende vijf jaar?

In één dag vijf schenkingen op papier vastleggen met een ingangsdatum in vijf opvolgende kalenderjaren?

Volgens een recente uitspraak van het Hof ‘s-Hertogenbosch moet dat mogelijk zijn. Hieronder lees je wat een schenking op papier is en wat de recente uitspraak van het Hof mogelijk maakt.

Wat is een schenking op papier?

Stel je wilt je kind met het oog op besparing van (erf)belasting een schenking doen, maar het geld staat niet op je rekening, omdat het bijvoorbeeld in je huis of in aandelen zit, dan biedt een schenking op papier uitkomst. Je legt in een notariële akte vast dat je aan je kind een bedrag schenkt. In de akte wordt dit ‘schenking onder schuldigerkenning’ genoemd: het bedrag dat je schenkt leen je meteen weer terug omdat je het nog niet kunt of wilt missen. 

Hierdoor krijg je een schuld aan je kind, waarover je 6% rente moet betalen aan je kind. Pas na je overlijden kan je kind de schuld opeisen en krijgt dan daadwerkelijk het bedrag.

Waarom een schenking (op papier)?

Schenken (op papier) heeft verschillende (belasting)voordelen, zo vermindert je vermogen waardoor je minder vermogensbelasting betaalt. Let op: je kind betaalt wel vermogensbelasting over het bedrag van de schenking.
Omdat je vermogen kleiner wordt na de schenking betaalt je kind minder erfbelasting over het vermogen dat overblijft. De jaarlijkse rente van 6% mag je daarnaast belastingvrij aan je kind betalen, over dit bedrag hoeft dus ook geen schenk- of erfbelasting te worden betaald.

Wanneer gaat de schenking in?

Een schenking op papier hoeft niet op het moment van ondertekenen van de akte in te gaan. Je kunt in de akte opnemen dat de schenking pas gedaan wordt op een bepaald tijdstip of bij een bepaalde voorwaarde, dit noem je een schenking onder opschortende voorwaarde.

Wat maakt de uitspraak van het Hof mogelijk?

Een notaris heeft vijf schenkingsakten getekend op dezelfde dag. Vier van de schenkingen werden gedaan onder de opschortende voorwaarde dat de langstlevende van de schenkers (ouders) nog in leven zou zijn in de vier opvolgende kalenderjaren.
De belastingdienst was van mening dat de vijf schenkingen bij elkaar moesten worden geteld. De vrijstelling voor de schenkbelasting kan dan maar één keer worden gebruikt, in plaats van vijf keer. 

Het Hof heeft de schenkers gelijk gegeven en daarmee toegestaan dat je voor een jaarlijkse schenking over een periode van vijf jaar in één dag vijf akten kunt tekenen. Er is dan sprake van vijf schenkingsaktes, waarvan vier onder opschortende voorwaarde en deze worden gezien als afzonderlijke schenkingen. Zo zorg je ervoor dat je elk jaar de belastingvrije schenking aan je kind benut (€ 6.604,- in 2021) en ben je in één keer klaar voor de aankomende vijf jaar.

Ook de Hoge Raad bevestigt de uitspraak

Tegen de uitspraak van het Hof is cassatie ingesteld. Dat betekent dat de Hoge Raad moest beoordelen of het Hof het recht goed heeft toegepast.

Op 7 oktober 2022 is de conclusie van de procureur generaal gepubliceerd, waarin staat dat de beroepen in cassatie ongegrond moeten worden verklaard.

Op 16 december 2022 heeft de Hoge Raad bevestigt dat de afzonderlijke schenkingen die op dezelfde dag zijn getekend, niet kwalificeren als periodieke schenking.

7 Reacties

 1. E van de Visch

  In hoeverre is de schenking voor vijf jaar nu al dagelijkse praktijk ? Ik heb het idee dat de notaris nogal huiverig is om het te doen.Voor veel personen is de jaarlijkse gang naar de notaris nogal wat en dat zou hiermee voorkomen kunnen worden.

  Antwoord
  • Annick Schenkenberg

   Geachte heer/ mevrouw Van de Visch,

   We merken dat de repeterende schenking nog geen dagelijks praktijk is, door de volgende onzekere factor:
   tegen deze uitspraak konden beide partijen binnen 6 weken na de verzenddatum beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad.
   Of cassatie is ingesteld is ingeval van een belastingzaak echter niet openbaar.

   De fiscus kan een beroep in cassatie hebben ingesteld bij de Hoge Raad, dit weten we echter pas als er een arrest wordt gewezen of wanneer het feit door één van partijen bekend wordt gemaakt. Ons is thans niet bekend of beroep in cassatie is ingesteld.
   Is dit wel het geval dan kan door de Hoge Raad worden getoetst of de wet wel juist is toegepast en of de beslissing goed is gemotiveerd.

   Bij de keuze om een repeterende schenking te doen moet het bovenstaande risico dus worden afgewogen.

   Vriendelijke groet,

   Annick Schenkenberg van Mierop

   Antwoord
  • Annick Schenkenberg

   Geachte heer/ mevrouw Van de Visch,
   Inmiddels is duidelijk dat er cassatie is ingesteld en heeft de procureur generaal advies uitgebracht in het voordeel van de repeterende schenking.
   Als ook de Hoge Raad zo beslist, zou de repeterende schenking zeker ‘dagelijkse’ praktijk kunnen worden.
   Vriendelijke groet,

   Annick Schenkenberg van Mierop

   Antwoord
 2. B Mulder

  En ???

  Antwoord
  • Annick Schenkenberg

   Beste Berry, op 16 december 2022 heeft de Hoge Raad bevestigt dat de afzonderlijke schenkingen die op dezelfde dag zijn getekend, niet kwalificeren als periodieke schenking. Goed nieuws dus!

   Antwoord
   • Uilke

    Geldt het nu ook voor 10 repeterende schenkingen?

    Antwoord
    • Fleur Bakker

     Beste Uilke,

     Dank voor je bericht. In deze situatie ging het om vijf repeterende schenkingen.
     We kunnen daarom niet met zekerheid zeggen of een repeterende schenking voor tien jaar ook wordt geaccepteerd door de Belastingdienst.
     Uiteraard denken we graag met je mee over (andere) mogelijkheden. Neem gerust contact op als je meer informatie wilt via het telefoonnummer: + 31 (0)85 06 03 585 of stuur me een e-mail (fleur@julinotaris.nl).

     Vriendelijke groet,

     Fleur Bakker

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annick-Schenkenberg-van-Mierop

AUTEUR

Annick Schenkenberg van Mierop

Specialist | internationaal erfrecht & familierecht | estate-planning

Het opstellen van testamenten, levenstestamenten en (het wijzigen van) huwelijkse voorwaarden voor mensen met een complex en/of internationaal vermogen is mijn dagelijkse praktijk.

Mijn artikelen