Hoe zet je een buitenlandse rekening of (vakantie)woning op naam van de erfgenaam?

Een vakantiewoning in Frankrijk of spaarrekening in Duitsland? Als de eigenaar overlijdt moet deze op naam van de erfgenamen worden gezet. Hoe doe je dat?

UTRECHT, 30 aug 2021

Hoe-zet-je-een-buitenlandse-rekening-of-(vakantie)woning-op-naam-van-de-erfgenaam

Bewijs dat je erfgenaam bent

De bank of andere instantie zal een bewijs willen zien waaruit blijkt dat je daadwerkelijk erfgenaam bent. In veel Europese landen kun je dit bewijs leveren met een Europese Verklaring van Erfrecht.

Het is verstandig om vooraf met de buitenlandse bank of andere instantie af te stemmen welke eisen ze stellen aan deze verklaring. Dit kunnen wij voor jou uitzoeken of je kunt dit zelf doen, zodat je bij ons concreet kunt aangeven wat je nodig hebt.

In sommige gevallen biedt een Europese Verklaring van Erfrecht geen uitkomst, omdat het betreffende land er nog weinig ervaring mee heeft of omdat de erfgenamen bijvoorbeeld een andere verdeling van de erfenis willen. Wij adviseren je in dat geval graag over alternatieven.

Welk recht is van toepassing?

Voordat we een Europese Verklaring van Erfrecht kunnen opstellen, moeten we eerst vaststellen of Nederlands recht van toepassing is. Het toepasselijk recht bepaalt namelijk wie erfgenaam is en wie de erfenis mag afwikkelen.

Welk recht van toepassing is kan worden bepaald door het testament of de laatste gewone verblijfplaats van de overledene.

Hoe weet ik of er een testament is gemaakt in Nederland of het buitenland?

Als de overledene een testament heeft gemaakt in Nederland, dan blijkt dit al snel uit het Nederlandse Centraal Testamentenregister. In Nederland is dit systeem vrijwel sluitend; raadpleging van het register geeft zekerheid of in Nederland een testament is gemaakt.

Onderzoek in het buitenland start met het raadplegen van het nationale testamentenregister.
Zo kent bijvoorbeeld Duitsland het Zentrales Testamentenregister, Frankrijk het Fichier Central des Dispositions de Dernières Volontés (FCDDV), België het Registre Central des testaments (CRT) en Spanje het Registro General de Actos de Ultima Voluntad.

Sinds 2012 is het mogelijk via het Nederlandse Centraal Testamentenregister digitaal onderzoek te doen in het testamentenregister van een aantal andere Europese landen. In andere gevallen moet er rechtstreeks bij het betreffende register inlichtingen worden ingewonnen (eventueel via een notaris/instantie ter plaatse).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annick-Schenkenberg-van-Mierop

AUTEUR

Annick Schenkenberg van Mierop

Specialist | internationaal erfrecht & familierecht | estate-planning

Het opstellen van testamenten, levenstestamenten en (het wijzigen van) huwelijkse voorwaarden voor mensen met een complex en/of internationaal vermogen is mijn dagelijkse praktijk.

Mijn artikelen