Samenwerken in het vastgoed
Samenwerken-in-het-vastgoed

26 juli 2023

De laatste tijd wordt mij vaak gevraagd hoe het is om met alleen maar vrouwen samen te werken. Eerlijk gezegd maakt me dat helemaal niets uit. Voor een goede samenwerking is het geslacht niet belangrijk, het gaat om vertrouwen en eerlijkheid.

In het vastgoed wordt er ook veel samengewerkt. Er zijn steeds meer initiatieven op dat vlak. Hoe je dat juridisch kan doen lees je hieronder. In Nederland zijn er verschillende vormen van gemeenschappelijke eigendom van grond. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Dit is een vorm van gemeenschappelijke eigendom die voornamelijk wordt gebruikt bij appartementsgebouwen. De VvE is een vereniging waarvan alle eigenaren van de appartementen in het gebouw automatisch lid zijn. De gemeenschappelijke grond (zoals de entree, gangen, trappenhuis en tuinen) wordt beheerd en onderhouden door de VvE.

Coöperatie

Een coöperatie is een vorm van gemeenschappelijke eigendom waarbij individuen of bedrijven zich verenigen om gezamenlijk grond aan te schaffen, te beheren of te gebruiken. Leden van de coöperatie hebben gezamenlijke zeggenschap en delen in de opbrengsten of voordelen van het gebruik van de grond. Coöperatieve landbouwbedrijven zijn een bekend voorbeeld van deze vorm van gemeenschappelijke grondeigendom.

Stichting

Een stichting kan ook eigenaar zijn van grond en deze gemeenschappelijk beheren. Stichtingen worden vaak opgericht met een specifiek doel, zoals natuurbescherming, recreatie of behoud van cultureel erfgoed. De stichting heeft de eigendom en het beheer van de grond in handen, waarbij het bestuur verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen en het uitvoeren van het doel van de stichting.

Collectieve particuliere eigendom (CPE)

Dit is een vorm van gemeenschappelijke eigendom waarbij een groep individuen gezamenlijk eigenaar is van de grond. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid, gemeenschapsontwikkeling, ecologie en landbouw. De eigenaren nemen gezamenlijk beslissingen over het beheer en het gebruik van de grond.

Erfpacht

Erfpacht is een vorm van grondeigendom waarbij de grondeigenaar de grond bezit, terwijl de erfpachter het recht heeft om de grond voor een bepaalde periode te gebruiken. De erfpachter betaalt meestal een jaarlijkse vergoeding, ook wel erfpachtcanon genoemd, aan de grondeigenaar. Erfpacht kan zowel individueel als gemeenschappelijk worden toegepast.

Tot slot

Het gebruik van gemeenschappelijke eigendom van grond kan verschillende voordelen hebben, zoals het bevorderen van samenwerking, het delen van kosten en het mogelijk maken van gezamenlijk beheer van natuurlijke hulpbronnen. Elk van deze vormen van gemeenschappelijke grondeigendom heeft specifieke regels en structuren die de rechten en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen regelen. Wil je hier meer over weten, neem dan vooral contact met me op.

Fotograaf Martin Woortman

Vragen?

Heb je vragen over een van deze vormen? Dan kun je uiteraard contact met Hein opnemen. Hij helpt je graag!

Hein Vente

AUTEUR

Hein Vente

Specialist | vastgoedrecht

De begeleiding bij koop en verkoop van vastgoed, het vestigen van beperkte rechten hierop of het adviseren over allerlei vastgoed gerelateerde vraagstukken behoren tot mijn dagelijkse praktijk.

Gerelateerde artikelen

De familiehypotheek

De familiehypotheek

De familiehypotheek We schreven eerder al over familiaire leningen, uit onderzoek blijkt dat deze financieringsvorm erg populair is. In Nederland...

Lees meer