Excessief lenen en eigenwoningschuld
Excessief lenen en eigenwoningschuld

3 november 2023

Heb je als ondernemer geld geleend bij je eigen vennootschap? Check dan goed hoe dit fiscaal voor je uitpakt dit jaar!

Sinds 1 januari 2023 is de ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ na een lang proces in werking getreden. Een aandeelhouder die meer dan 5% van de aandelen houdt in een vennootschap, de zogenaamde aanmerkelijkbelanghouder en die vanaf 31 december 2023 meer dan € 700.000 (dit bedrag wordt verlaagd naar €500.000) van de eigen vennootschap heeft geleend, moet over het meerdere belasting betalen in box 2.

Hierbij worden alle schulden die een aanmerkelijkbelanghouder heeft bij een vennootschap bij elkaar opgeteld. Je kunt dus niet onder deze heffing uitkomen door een kleiner bedrag te lenen bij meerdere vennootschappen waarin je een aanmerkelijk belang hebt. Daarnaast gaat het niet alleen om schulden die de aanmerkelijkbelanghouder zelf heeft; leent de vennootschap geldt uit aan de fiscale partner, of ‘verbonden personen’ – zoals een kind van de aanmerkelijkbelanghouder – dan wordt deze schuld ook meegerekend.

De enige schuld die wordt uitgezonderd is de eigenwoningschuld. Leen je dus geld van je vennootschap om je eigen woning te betalen, dan wordt deze niet meegerekend voor de heffing in box 2.
Hiervoor gelden wel 2 voorwaarden:

  1. Als de eigenwoningschuld vanaf of ná 1 januari 2023 is ontstaan, moet je een recht van hypotheek vestigen ten gunste van de vennootschap. Voor eigenwoningschulden die vóór 1 januari 2023 zijn ontstaan geldt deze voorwaarde dus niet.
  2. De eigenwoningschuld moet voldoen aan de voorwaarden voor een eigenwoningschuld zoals opgenomen in de Wet Inkomstenbelasting 2001. Daar horen meerdere voorwaarden bij, maar onder meer is het belangrijk dat je daadwerkelijk (minimaal jaarlijks) moet aflossen op deze schuld en uiterlijk binnen 30 jaar de schuld hebt afgelost.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan wordt de eigenwoningschuld alsnog meegerekend voor de heffing in box 2.

Heb je een eigenwoningschuld van ná 1 januari 2023 vestig dan een recht van hypotheek ten behoeve van je vennootschap, voor het einde van het jaar, we helpen je hierbij uiteraard graag!

Fotograaf Nina Kitaeva

Vragen?

Heb je vragen over het deze vorm van wonen? Dan kun je uiteraard contact met Hein opnemen. Hij helpt je graag!

Hein Vente

AUTEUR

Hein Vente

Specialist | vastgoedrecht

De begeleiding bij koop en verkoop van vastgoed, het vestigen van beperkte rechten hierop of het adviseren over allerlei vastgoed gerelateerde vraagstukken behoren tot mijn dagelijkse praktijk.

Gerelateerde artikelen

De familiehypotheek

De familiehypotheek

De familiehypotheek We schreven eerder al over familiaire leningen, uit onderzoek blijkt dat deze financieringsvorm erg populair is. In Nederland...

Lees meer
Samenwerken in het vastgoed

Samenwerken in het vastgoed

De laatste tijd wordt mij vaak gevraagd hoe het is om met alleen maar vrouwen samen te werken. Eerlijk gezegd maakt me dat helemaal niets uit. Voor...

Lees meer