Wat gebeurt er met je online gegevens als je er zelf niet meer bent?
Wat-gebeurt-er-met-je-online-gegevens-als-je-er-zelf-niet-meer-bent

18 augustus 2023

Ons leven digitaliseert steeds meer en het maakt het leven (vaak) ook praktischer. In sommige situaties is juist die digitalisering best wel problematisch. Je kunt dan denken aan de situatie dat je zelf niet meer in staat bent om je belangen te behartigen (wilsonbekwaamheid) of dat je overlijdt.

Veel familieleden hebben een testament waarin ze een executeur hebben aangewezen, ook steeds meer familieleden hebben een levenstestament waarin ze een gevolmachtigde hebben aangewezen. We noemen de executeur en gevolmachtigde voor het leesgemak: “(levens)executeur”. Vaak is een (levens)executeur niet op de hoogte van je digitale leven en dat stelt hem/haar voor veel praktische problemen.

Digitale persoonlijke gegevens

Bijna iedereen heeft een smartphone, een laptop, een tablet, een e-reader en ga zo maar door, dit noemt men ook wel “dragers”.

Vaak staan op deze dragers, zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van internet gegevens, zoals foto’s, video’s, muziek en boeken. Deze dragers zijn in de regel voorzien van een wachtwoord. Vaak worden deze digitale bestanden ook extern opgeslagen. Je kunt dan onder andere denken aan Dropbox, Google Drive, ICloud, MS OneDrive, een externe harde schijf etc.. Ook is deze externe opslag vaak beveiligd met een wachtwoord of een authenticatie.

Als je overlijdt of zelf niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen dan is het fijn als iemand die je vertrouwt wel over die wachtwoorden kan beschikken en van jou weet wat je wil met deze bestanden (moeten ze vernietigd worden, mogen ze gedeeld worden met anderen etc). Je kunt hiervoor de (levens)executeur aanwijzen die die bevoegdheden dan krijgt met de juiste instructies.

Financiële digitale bezittingen

Financiële digitale bezittingen zijn tegoeden bij webwinkels of betaalservices en cryptovaluta (bijvoorbeeld bitcoins). Vooral als je crypto bezit is het goed bewaren en administreren van de diverse codes van groot belang. Zijn deze niet meer te achterhalen door een (levens)executeur dan kun je simpelweg niet meer bij deze crypto. Een duidelijke instructie met de goede codes is dus een must. Je wil natuurlijk wel dat deze codes geheim blijven als je zelf nog leeft en in staat bent om zelf alles te regelen maar je wil ook niet dat er na je overlijden onduidelijkheid gaat ontstaan.

Je kunt bij (levens)testament een (levens)executeur aanwijzen die deze instructies ontvangt op een door jou te bepalen tijdstip.

Digitale abonnementen

Langzaamaan heeft iedereen een behoorlijk aantal digitale abonnementen, denk aan de krant, NS, supermarkt, Spotify, Netflix, Pathé etc.
Om een (levens)executeur op weg te helpen is het fijn als daar een lijstje van is, zodat deze vrij gemakkelijk kunnen worden opgezegd als dat nodig is. Vaak is het aangeven via welk emailadres je bent aangemeld al nuttige informatie.

Bedrijfsmatige / zakelijke digitale bezittingen

Bij bedrijfsmatige/zakelijke digitale bezittingen moet je denken aan data van klanten die via een zakelijke relatie op de harde schijf van je computer staan. Vaak is dit via een werkgever goed geregeld. Als je een eigen onderneming hebt dan geldt ook hier dat het verstandig is om een goede inventarisatie te maken en een (levens)executeur aan te wijzen.

Online accounts

Online accounts is een verzamelnaam van veel verschillende diensten. Je kunt denken aanje e-mail, je DigiD en alle social media. Je e-mail inloggevens geven vaak toegang tot veel data en geeft de (levens)executeur ook de juiste informatie om de vereiste acties te ondernemen. Deze gegevens zijn dus prettig om ergens vertrouwd te bewaren.

Je DigiD zal bij je overlijden worden geblokkeerd, een executeur in functie kan wel een nabestaandenmachtiging krijgen zodat alle belastingzaken/toeslagen kunnen worden afgewikkeld. Als je iemand wilt aanwijzen die namens jou zaken via DigiD mag regelen kun je dit aangeven via je eigen DigiD: https://machtigen.digid.nl/. Dit is tot nu toe een beperkte functie en werkt niet altijd goed. Het is verboden dat iemand anders je DigiD gebruikt.

Ook voor de social media kanalen die je eventueel gebruikt, zoals Linkedin, Facebook, Instagram, X (Twitter), Instagram, TikTok, YouTube, kun je specifieke wensen hebben. Sommige kanalen bieden de mogelijkheid om hierin bepaalde keuzes te maken zoals het verwijderen van de gegevens of het creëren van een herdenkingspagina. Je kunt deze wensen ook vastleggen zodat de (levens)executeur weet wat je wensen zijn en daarop de juiste acties kan ondernemen.

Wat kan JULI Notaris betekenen bij jouw digitale nalatenschap ?

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk dat de (levens)executeur de juiste gegevens krijgt zodat hij/zij volgens jouw instructies de digitale zaken van je kan regelen/afwikkelen. Daarbij is het delen van codes/wachtwoorden/lijstjes cruciaal. Uiteraard kun je zelf deze gegevens ergens goed bewaren op een plek die ook de (levens)executeur weet/kent en daar voor het geval het nodig is toegang toe heeft.
JULI Notaris kan ook hierin behulpzaam zijn. Sinds kort werken we met een online dossier dat door jezelf kan worden beheerd, je kunt dus lijstjes, codes ed in ons systeem uploaden. We kunnen als je dat fijn vindt ook een checklist sturen voor de gegevens die je bij ons kunt bewaren. Je kunt in je (levens)testament of in een los document aangeven wanneer JULI Notaris de gegevens moet verstrekken aan de (levens)executeur.
Als er wijzigingen zijn kun je dat ook via het online dossier doorgeven.

Tot het online dossier hebben medewerkers van JULI Notaris wel toegang. Iedere medewerker heeft op grond van de Wet op het notarisambt en zijn/haar eigen arbeidscontract een geheimhoudingsplicht en mag alleen maar dossiers inzien die relevant zijn voor de uitoefening van zijn/haar werk. Op verzoek kunnen we het online dossier ook zodanig afschermen dat het in te zien is door maximaal twee medewerkers.

Als je geïnteresseerd bent om een online dossier voor je digitale zaken te openen informeren we je graag verder!

Fotograaf Annie Spratt

Vragen?

Heb je vragen over het beheer van jouw online gegevens? Dan kun je uiteraard contact met Anne opnemen. Zij helpt je graag!

anne blonk

AUTEUR

Anne Blonk

Specialist | familierecht, erfrecht en estate-planning

Ik help je graag bij het opstellen van een (levens)testament, huwelijkse voorwaarden, samenlevingsovereenkomst of het afwikkelen van een nalatenschap.

Gerelateerde artikelen